Felagið

Felagið

Søga felagsins

Havnar Handverkarafelag var sett á Stovn, Sunnudagin hin 12.februar 1950 av monnum sum høvdu staði í læru í Danmark,undir og eftir seinna veraldar bardaga  og har  fingið innlit í fakfelagsvirksemi. Fundurin var settur henda dag kl 15.00 í Losjuni á Tinghúsvegnum.

Fyrsta nevndin í Havnar Handverkarafelag var henda:

 • Helgi Øster, formaður                 
 • Carl Midjord, kassameistari
 • Hallgrím Rein, nevndarlimur
 • Alfred Hofgaard,nevndarlimur
 • Petur Midjord, nevndarlimur

Undan hesum, høvdu handverkarar í Havn virka undir einari handverkaradeild, skipa sum undirdeild av Havnar Arbeiðsmannafelag. Í gerðabókum sæst, at: "Á aðalfundi tann 27. februar 1947 var ein handverkaradeild sett á stovn undir "Havnar Arbeiðsmannafelag".

Handverkaradeildin hevði hesa nevnd:

 • Alfred Hofgaard (var formaður frá stovnan til 12 .februar 1950)
 • Mourits Mortensen,næstformaður.
 • Stig S Rasmussen,skrivari
 • Jacob Øster Vágsheygg
 • Cornelius Reinert

Tað var tó rímuliga skjótt, at menn byrjaðu at innsíggja,at arbeiðsmannafelagið ikki var tað rætta, tí fleiri røddir vóru frammi,sum meintu, at nevndin í arbeiðsmannafelagnum ikki hugsaðu nóg nógv um handverkararnar í felagnum,og av hesi orsøk var róð uppundir,at stovna egið felag. Arbeitt var miðvíst við ætlanini,og loksins upprann dagurin har felagið var stovnsett.

Í gerðabók felagsins framgongur, at Havnar Handverkarafelag var sett á stovn sunnudagin hin 12 februar 1950, kl.15.Fundurin var settur í Losjuni á Tinghúsvegnum.Tað vóru menn,sum høvdu staði í læru í Danmark,undir og eftir seinna veraldar bardaga og har fingið innlit í fakfelagsvirksemi,sum tóku stig til stovnanina av felagnum..Á stovnandi áðalfundinum vóru møttir 32 mans,sum í fyrstu syftu komu at mynda felagið,sum stovnarar.Áðalfundurin samtykti sum tað fyrsta,at nevndin skuldi arbeiða við einum uppskoti til nýggjan sáttmála við Havnar Handverksmeistarafelag. Hetta var sum vera mann ikki uttan svørslag. Sambært gerðabókini vóru nógvir fundir hildnir,bæði millum feløgini og ikki minst limirnar.Tað er sind at siga,at havnar handverkmeistarafelag og havnar arbeiðsgevarafelag vóru serliga sinna, at gera nakran sáttmála við handverkarar sum lá omanfyri arbeiðararnar,tí tað endaði við, at felagið mátti út í eitt verkfall áðrenn ein sáttmáli endiliga var gjørdur millum feløgini í mai 1951. Hetta var sum sagt fyrsti sáttmáli felagsins, og harvið eisini byrjanin fyri einum langum samstarvi millum hesar partar á arbeiðsmarknaðinum. Eitt annað sum nevndin fekk álagt at arbeiða við var,at kanna, um ikki var møguligt at fáa bygt felagnum eini hús. Tá vóru nógvir arbeiðsleysir handverkarar í Havn,og her var serliga hugsað um, at tað fór at útvega hesum arbeiðsleysu handverkarum arbeiði. Henda ætlan kom so mikið langt, at grundstykkið stóð felagnum í boðið. Seinni var ætlanin kortini slept, og Drotning Ingridar Barnagarður bygdur á grundstykkið.Sigast má, at hesir djørvu menn løgdu nógv fyri í strembanini eftir,at fáa felagið á føtur og harvið betri umstøður fyri handverkarar, og tøkk fái teir fyri tað.Felagið var limafelag í Føroya Handverkarafelag til ársaðalfundin í1997.Tað vóru tíverri nøkur viðurskiftir tá sum gjørdu, at felagið limaði seg úr FHF, saman við Tvøroyrar og Vágs Handverkarafelag.Ì 2006 hendi so tað, at Skála Handverkarafelag eisini meldaði seg úr FHF.

22 juli. 1998 var Landsfelag Handverkaranna sett á stovn,og eru hesi somu feløg øll limir har,saman við Grafiska Yrkisfelagnum.

Formenn síðani stovnan eru hesir:

 • Helgi Øster -                              12.02.1950  til  28.02.1958
 • Carl Andreas Holm Carlsen -    28.02.1958  til  20.02.1959
 • Petur Midjord -                          20.02.1959  til  14.02.1968
 • Carl Andreas Holm Carlsen -   14.02.1968  til  12.02.1971
 • Vilhelm M Johannesen -          12.02.1971   til  21.02.1973
 • Andreas Poulsen (Sjóvará) -   21.02.1973  til  23.02.1981
 • Høgni Højgaard -                     23.02.1981  til  24.02.1997
 • Eyðfinn Petersen -                   24.02.1997  til  28.03.2000
 • Eli Brimsvík -                           28.03.2000  til

Viðmerkjast kann, at Carl Andreas Holm Carlsen var formaður í tveimun umførum.